Cramo Finland Oy logotype

Karita Aittomaa

Sähköistyksen oppisopimusopiskelija – Opintoihin liittyvä harjoittelu

Miten päädyit Cramolle?

Valmistuin keväällä 2016 Turvallisuusvalvojaksi, jolloin kiinnostuin turvalaitteiden asennuksista. Laitoin hakemuksia n. 20, jonka jälkeen tajusin haluavani tehdä sähköalan töitä vieläkin monipuolisemmin ja otin selvää oppisopimuksesta. Tämän jälkeen hioin hakemustani ja etsin kaikenlaisia firmoja, joissa tehdään jotain sähköalaan liittyvää. Ensimmäisten joukoissa löysin Cramon, laitoin hakemuksen ja hyvinkin nopeasti sähköistyksen työnjohtaja otti minuun yhteyttä. Haastattelun jälkeen paikka oli minun.

Millainen työnkuva sinulla on?

Aamulla lähdetään 2-4 hengen porukoissa työmaalle, johon mennessä meille on kerrottu minkälainen työtehtävä on tiedossa. Erilaisiin asennuksiin kuuluu mm. työmaakeskusten kaapelointi ja asennukset sekä väliaikaisten valo- ja ilmalinjojen asennukset. Teen normaalisti töitä muiden kanssa niin, että vierelläni on käytännössä koko ajan joku, joka opettaa asiat kädestä pitäen. Oppisopimuksessa on kuitenkin kyse siitä, ettei oppilaalla ole ammattitaitoa tehdä alan töitä, vaan 90% asioista opitaan työmaalla töitä tehden.

Millaisia taitoja tarvitset työssäsi?

Työmaan sähköasennuksia tehdessä tarvitaan kärsivällisyyttä ja rauhallisuutta; keskuksissa on isot jännitteet, joiden kanssa ei pidä leikkiä. Vastapainoksi tarvitaan fyysisyyttä isojen kaapelien kanssa. Parhaimmillaan kaapelit ovat oman ranteeni paksuisia ja talvella todella jäykkiä. Näiden lisäksi teoriapuoli on hyvinkin tärkeä; vaiheet on asennettava oikeaan järjestykseen, jotta keskukset toimivat sekä kaapelin on oltava oikeanlainen, jotta se kestää tarvittavan kuormituksen.

Mikä on parasta työssäsi?

Tekeminen. Se, että näkee asioiden valmistuvan ja lopulta toimivan. Tykkään myös työn fyysisyydestä ja siitä, että saa olla päivät ulkona, etenkin kesällä!

Mikä tekee työpäivästäsi mainion?

Työkaverit sekä oma onnistuminen ja oppiminen uusissa työtehtävissä.

Muutama kollegani