Cramo Finland Oy logotype

Juha Puumalainen

Aluepäällikkö

Minkälainen koulutus sinulla on?

Peruskoulu, aikoinaan piti lähteä opiskelemaan, mutta ennen kuin koulu alkoi, niin isä sanoi: ”jää töihin suoraan, opit täällä samat asiat kahdessa kuukaudessa, mitkä opit koulussa kahdessa vuodessa”. Koulutus olisi mennyt suurimmaksi osaksi hukkaan, kun en jäänytkään työskentelemään pajan puolelle, vaan aloin pitämään isäni yrityksen varastokirjanpitoa ja myöhemmin myös kirjanpitoa.

Missä olet työskennellyt aikaisemmin?

Isälläni on ollut metalli/vene/auto-alan yrityksiä, joissa olen tehnyt kaikkea mahdollista kirjanpidosta korjaushommiin. Pidin myös omaa autoalan yritystä muutaman vuoden, jossa veljeni kanssa ostimme autoja, kunnostimme ne ja myimme eteenpäin. Kun päätin että yrittäminen ei ole minun juttuni, ajoin rekkaa muutaman vuoden, josta siirryin Suomen Projektivuokraukseen.

Millainen työnkuva sinulla on?

Toimin aluepäällikkönä Kaakkois-Suomessa, vastuualueeseeni kuuluu alueen myynti, asennus ja vuokraus, pisteeni ovat Hyvinkäältä Imatralle. Näiden lisäksi toimin Cramon esimiesvalmentajana, Hinnoittelufoorumissa sekä osallistun erilaisiin projekteihin.

Miten päädyit Cramolle töihin?

Olen aloittanut vuokrausalalla vuonna 1999, kun aloitin Suomen Projektivuokrauksen palveluksessa. Yritin hakea töihin huoltoon, mutta rekkamiehenä en ehtinyt ajoissa työhaastatteluun ja työpaikka oli mennyt, joten Projektivuokrauksen sen aikainen johtaja lupasi minulle teknisen myyjän pestin.

Aloitin ensin autonkuljettajana, joka kesti noin puoli vuotta, kunnes siirryin Vartioharjun toimipisteelle tekniseksi myyjäksi.

Vuonna 2004 sain ylennyksen vuokraamoesimieheksi. Cramoon tulin yritysoston myötä 2006. Vartioharjun piste lopetettiin ensimmäisen kerran 2009, jolloin siirryin Tuusulan Vuokraamon esimieheksi.

Vuokrauspäälliköksi etenin vuonna 2013. Aluepäälliköksi minut valittiin 2019. Muutoksien sykli on ollut noin 5 vuotta, joka on mielestäni hyvä: on oppinut roolin, mutta ei ole tullut arki vastaan.

Millaisia taitoja tarvitset työssäsi?

Vuorovaikutus ja kuuntelu ovat erittäin tärkeitä asioita. Aluepäällikön pitää pystyä vastaamaan kysymyksiin, mitä omalta alueelta tulee. Jos itselläni ei ole tietoa, niin etsin tiedon tai yritän löytää sellaisen henkilön, jolla on tieto asiasta.

Maalaisjärkeä tarvitaan myös eli kykyä ratkaista asioita, joihin ei ole selkeää ohjetta, ymmärrystä asioista ja varsinkin esimiestaitoja. Pitää olla määrätietoinen ja nähdä kokonaisuus, että voi tehdä isojakin päätöksiä.

Viestinnälliset taidot ovat myös tärkeitä, että osaa viedä viestiä ymmärrettävästi toimipisteelle ja myös toimipisteeltä johdolle. Numeroiden pyörittely ja Excelit, Wordit ja Powerpointit tulee olla myös hallinnassa. Aikataulutus on isossa roolissa, koska asioita on juuri niin paljon kun ehtii tekemään - työt eivät tekemällä lopu.

Mikä on parasta työssäsi?

Saan tavata paljon mukavia ja ammattitaitoisia ihmisiä, käsitellä paljon erilaisia asioita ja olla mukana vaikuttamassa Cramon tulevaisuuteen. Pystyn rytmittämään omaa työtäni suurimmalta osalta, eikä ole kahta samanlaista päivää. Saan auttaa ihmisiä heidän ongelmissaan ja opettaa asioita, joista minulla on hyvä tietämys.

Mitä teet työnajan ulkopuolella?

Tärkein asia työajan ulkopuolella on oma perhe: vaimo ja 6-vuotias tytär. Pyrin viettämään mahdollisimman paljon aikaa heidän kanssa. Meillä on vanha talo, jota remontoin aina kun siihen aika riittää, monesti otan tyttäreni mukaan, jos on sellainen työvaihe, josta hänelle ei aiheudu vaaraa.

Wanhat amerikkalaiset autot ja moottoripyörät ovat lähellä sydäntäni, kustomoin niitä oman näköisiksi ns. vanhaan tyyliin. Omistan vuoden 1960 Cadillacin, jonka kanssa on mukava kruisata kesäiltoina ja kohdata kavereita.

Mitä ovat sinun edelläkävijän vinkkisi mainioon päivään?

Älä pelkää muutosta, vaan ota se haasteena, niin saat siitä itse enemmän irti.